JKSSB Class IV Health Hygiene and Sanitation MCQs

Hey we have provided you the most important MCQs related to the Health Hygiene and Sanitation.

Read all these MCQs carefully, we hope these will help you in your exam Preparation for any exam conducted by JKSSB.

JKSSB Multiple Choice Questions Health Hygiene Sanitation

Q1. Which is the tank on the back of a toilet?

  • Soap tank
  • Septic tank
  • Flush tank
  • None

Answer: Flush tank

Q2. The World Health Day is celebrated on ?

  • 1st March
  • 7th April
  • 6th October
  • 10th December

Answer: 7th April

Q3. Which stream animal is an indicator of poor water quality?

  • black fly larva
  • caddis fly larva
  • Mayfly larva
  • riffle beetle

Answer: black fly larva

Q4. Cleanliness, physical exercise, rest and sleep are a part of.

  • Hygiene
  • Social hygiene
  • Personal hygiene
  • None of the above

Answer: Personal Hygiene

Q5.What is the most common kind of litter, by number, found in waterways?

  • plastic bags
  • plastic bottles
  • aluminum cans
  • cigarette butts
  • All of these

Answer: All of these

Q6. Which one of the following is an unhealthy habit?

  • Sharing food
  • Bathing twice a day
  • Drinking boiled water
  • Eating without washing one’s hand

Answer: Eating without washing one’s hand

Q7. What causes acid rain?

  • sulfur and nitrogen compounds from power plants, factories, and motor vehicles
  • sulfur and nitrogen compounds given off by plants as the weather warms in the summer
  • carbon dioxide from power plants, factories, and motor vehicles
  • carbon dioxide and methane is given off by arctic soils as they warm in the spring

Answer: sulfur and nitrogen compounds from power plants, factories, and motor vehicle

Q8. Food Contact surfaces should be cleaned:

  • Before and after they are used
  • When they are visibly dirty
  • Every four hours
  • All of the above

Answer: All of the Above

Q9. Which one of the following is not a bacterial disease?

  • AIDS
  • Dengue
  • Measles
  • All of the above

Answer: All of the above.

Q10. The main cause of contagious disease is.

  • Contaminated Air
  • Contaminated Food
  • Poor hygienic conditions
  • All of the above

Answer: All of the above

Download Full PDF below

Health, Hygiene and Sanitation

JKSSB Class IV Expected Cutoff

This Cutoff is purely on the basis of data provided by JK Latest Info YouTube Channel, around 3 lakh + aspirants appeared in the

Mock test conducted by JK Latest info.

Including topics like Health, Hygiene and Sanitation.

And the Cutoff is expected as:

  • General/OM: 70 – 75
  • RBA: 65 – 70
  • ST/SC: 59 – 65
  • PWD/ ST – PwD / SC – PwD: 39 – 45

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *